کنترل فرآیند برای بررسی دائمی ویژگی ها و کنترل اختلالاتی که در زمان های مختلف بر روی کیفیت کاغذ تاثیر می گذارند، استفاده می شود و به چندین علت دارای اهمیت ویژه می باشد. به هنگام استفاده از ماشین های کاغذ بزرگ باماشین های سرعت بالا، برای تعیین قرار داشتن و ویژگی های آن در محدوده ویژگی های مورد نظر، اندازه گیری پیوسته ویژگی های کاغذ در حال تولید، حیاتی و لازم به نظر می رسد. در گذشته و هنوز هم در بعضی کارگاه ها و کارخانه ها، نمونه ها از هر قسمت ماشین گرفته شده و به صورت برون خطی اندازه گیری هایی روی آنها انجام می شوند تا تعیین شود که آیا کاغذ با مشخصات مورد نظر مطابقت دارد یا خیر. این روش برای کنترل خروجی ماشین های کاغذ سرعت بالا ناکافی بود و با توجه به پیشرفت ماشین آلات چاپ امروزی نیاز به تحول داشت. در سیستم های ناپیوسته یا برون خطی در طول مدت زمان بین نمونه گیری و آزمایش ممکن است مقدار بسیار زیادی از کاغذ خارج از ویژگی های مورد نظر تولید شود. کاغذسازان برای جلوگیری از این مساله و برای تست فوری کاغذ جهت تنظیم متغیرهای فرآیند و کنترل یکنواختی ویژگی های کاغذ به یک روش سریع و دقیق نیاز داشتند.
به علاوه، تغییر به سمت استفاده از کاغذهای رول در سیستم چاپ مسئولیت بیشتری را برای کاغذسازها به وجود آورد. آ«ها باید بیش از پیش ثبات فرآیند ساخت کاغذ، مطابق با ویژگی هایی که می خواستند داشته باشد، مطمئن می شدند. استفاده از بازرسی انسانی جهت حل مشکل و حذف کاغذ بی کیفیت که در طی ساخت کاغذ برای چاپ ورقی انجام می گرفت، امکان پذیر نبود محصوصا که کاغذ به صورت رول ساخته و برای چاپ های رول فروخته میشد.
به این ترتیب کنترل فرآیند تولید، یک نیاز ضروری بود تا بتوان معایب هزینه ناشی از تغییرات درجه بندی در طی فرآیند تولید در ماشین های سرعت بالا را کم کرد. اندازه گیری ویژگی های کاغذ، در سرعت بالا و در حین انتقال ورقه کاغذ، بدون تماس با آن، بدون به هم ریختن سطح آن و بدون تغییر شرایط حمل آن انجام میشود. این کار به وسیله سنسورهای حسی که به طور پیوسته از نوار رول در حال حرکت و در سر تا سر عرض آن تصویربرداری می کنند، انجام می شود.
برای دستیابی به اهداف کنترل کیفیت، همزمان با تولید کاغذ، توسط خروجی این سیستم تصویربرداری انجام شده و به صورت یک پروفایل تصویری برای کنترل لحظه به لحظه ویژگی های کاغذ به یک کامپیوتر فرستاده می شود.
عملکرد این سنسورهای حسی به این صورت است: عبور اشعه های بتا با ایجاد ذرات باردار منفی در سرتاسر نوار کاغذ برای اندازه گیری وزن پایه، حرکت نوار کاغذ در یک میدان مغناطیبی برای تعیین صخامت، بازگشت اشعه مادون قرمز از نوار کاغذ برای تعیین رطوبت، جذب اشعه X به وسیله کاغذ برای بررسی میزان خاکستر و عبور نور در سرتاسر شبکه برای اندازه گیری ماتی. ویژگی های کاغذ که به صورت لحظه به لحظه کنترل می شوند، عبارتند از: براقیت، روشنی یا درخشندگی، رنگ و ته رنگ، وزن پوشش سطحی (پوشش سطحی در مورد کاغذهای پوشش دار انجام می شود)
کنترل لحظه به لحظه فرآیند تولید یک تکنولوژی در حال تکامل سریع و پویا و یک دستاورد قابل توجه در ساخت کاغذهایی است که نیازمند استانداردهای بالاتر برای قابلیت و کیفیت چاپ پذیری بالا و عملکرد سازگار با تجهیزات چاپ و تبدیل هستند.
به تدریج آزمایشگاه های تست کاغذ به صورت کامل اتوماتیک ناپیوسته، جایگزین تست دستی و سنتی کاغذ شده اند. مزایای آنها شامل تستس سریع بسیاری از ویژگی های کاغذ و انتقال سریع داده ها به صورت فرمت های مفید کنترل کیفیت نموداری و گزارش های عددی می باشد که امکان چاپ و نمایش آنها در صفحه مانیتورهای رنگی وجود دارد.
تضمین کیفیت
کاغذ ورقه ای ساخته شده از مواد اولیه طبیعی است، که دارای ساختار کاملا یکنواخت مانند شیشه، پلاستیک یا فلز نیست. ویژگی هایش از یک سطح به سطح دیگر می تواند متفاوت باشد. کاغذ علاوه بر دو طرفه بودن، الیاف جهت دار دارد و بنابراین به طور کل، ساختاری ناهمگن دارد. این تغییرات ذاتی باید در برنامه نمونه گیری و آزمایش مدنظر قرار گیرند که یک طرح نمونه گیری معین و آزمایشات چند باره را می طلبد. کیفیت کاغذ بر اساس میزات تطابقش با مشخصات ذکر شده در یک استاندارد یا داشتن ویژگی های مشخص برای نیاز های نهایی ارزیابی می شود.
آزمایش روزانه محصولات اغلب در جدول هایی که به وضوح مطابقت یا عدم مطابقت با ویژگی های مورد نظر را بیان می کنند، ثبت و رسم می شوند. این ثبت کنترل کیفیت روزانه برای انجام بررسی های بعدی نگهداری می شود. بسیاری از این آزمایش ها با وسایل بسیار خاص انجام می وشند، در حالی که بقیه آزمایش های ساده تر مثل درجه شکل گیری کاغذ و کنترل کردن معایت ظاهری به صورت چشمی و ماکروسکوپی و یا با ابزار بسیار ساده ای، می تواند انجام شود. از جمله این معایب ظاهری، ذرات آشغال و گرد و خاک، پارگی ورقه ها یا اندازه گیری دقت ابعاد است. کاغذهای چاپ، همچنین ممکن است از طریق انجام چاپ واقعی مورد بازرسی قرار بگیرند. از تئوری ها، روش های آمار و احتمال برای تعیین درجه مطابقت با ویژگی ها، تعیین و تصحیح انحرافات نامطلوب در ویژگی های کاغذ استفاده می شوند. همچنین آنالیز، بررسی روند و تاریخچه آماری شکایات و بازخورد مشتریات در مورد عملکرد کاغذها می تواند امتیاز بزرگی برای واحد کنترل کیفیت باشد.
واحد کنترل کیفیت، مانند ماشین های کاغذ، باید مثل یک ساعت، دقیق و تمام وقت کار کند. واحد کنترل کیفیت هنگامی که کاغذ با ویژگی های استاندارد تولید نمیشود به بخش تولید اطلاع می دهد تا اصلاحات لازم در فرآیند تولید صورت گیرد. واحد کنترل کیفیت، همچنین برای بررسی کیفیت تمامی مواد اولیه ورودی، کیفیت خمیر ساخته شده و تمام عملیاتی که در کاغذسازی انجام می شود، از جمله مراحل پرداخت، پوشش دهی و تبدیل، مسئول است. مسئولیت واحد کنترل کیفیت قابل تعمیم به تمام مسیرهای کارخانه است. یعنی از لحظه ای که چوب وارد می شود تا لحظه ای که کاغذ نهایی تولید شده، کارخانه را ترک می کند.
امروزه، بخش کنترل کیفیت به عنوان یک بخش کاملا ضروری در کارخانه کاغذ پذیرفته شده است تا از این طریق کارخانه بتواند از مطابقت کاغذ تولیدی با استانداردهای مورد تقاضا برای فرآیندهای چاپ، اطمینان حاصل کند.