کپک ها

اسپورها (هاگ ها) فقط کمی بزرگ تر از باکتری ها هستند و به صورت گرد و غبار در هوا موجودند. کپک ها و قارچ ها پس از قرار گرفتن در محیط مناسب رشد کرده و ریسه (رشته های بسیار باریک ریشه مانند) تولید می کنند سپس شاخه شاخه می شوند و در نهایت تشکیل یک توده کرکی به نام میسیلیوم را می دهند. از انواع مضر این قارچ ها و کپک ها، کائتومیوم و استاچی بوتریس است. بهترین دما برای رشد و تثیر قارچ ها و کپک ها 25 درجه سانتی گراد می باشد. کپک ها و قارچ ها برای رشد، احتیاجی به آب مایع نداشته و از رطوبت نسبی هوا استفاده می کنند. برای آنها رطوبت نسبی 80 تا 90 درصد (تا 72 درصد) نیز قابل قبول است. بعضی از کپک ها و قارچ ها روی لفاف ها و مواد مصرفی فلزی رشد می کنند و می توانند موجب خوردگی شوند. استفاده از رطوبت گیر، تهویه و جریان هوا از رشد و تکثیر آن ها تا حدی جلوگیری می کند. خارج کردن اکسیژن و استفاده از مواد شیمیایی حفاظتی نیز سبب عدم فعالیت قارچ ها و کپک ها می شود. از مواد شیمیایی حفاظتی می توان به پنتاکلروفنل و هیدروکسی کینولین مس اشاره نمود.

حشرات: بیدها، سوسک ها و موریانه ها بسیار خطرناک هستند. بیدها هوای ساکن را ترجیح می دهند و غذا و آب مصرف نمی کنند. برای سوسک ها دمای 18 تا 20 درجه سانتی گراد مناسب است و تخم گذاری آن ها در دمای بالای 16 درجه سانتی کراد صورت می گیرد. سوسک ها در رطوبت نسبی بالا نیز باید آب برای آشامیدن داشته باشند. تهویه و دمای کم مانع از رشد آن ها می شود. موریانه ها در شرایط گرم و حرارت بالای 50 درجه سانتی گراد و در تاریکی زنرگی می کنند و کاغذ و مقوا را به آسانی می خورند. گوشه ها و بسته های با مقاومت پایین برای رشد و تکثیر حشرات مناسب می باشد. رنگ زدن و استفاده از مواد حفاظتی برای مبارزه با آنها مفید است. استفاده از لایه های مناسب در فونداسیون برای جلوگیری از نفوذ حشرات موذی بسیار مناسب می باشد.

مشاهده این مطلب  روش های تهیه خمیر کاغذ از چوب

جوندگان: موش ها و سایر جویندگان از عوامل مهم جویدن بسته هستند.استفاده از توری و بستن منافذ انبارها در این مرحله بسیار مفید است.

اسیدها و بازها

کلیه اسیدهای غلیظ قوی مثل اسید سولفوریک، اسید کلریدریک و سایر اسیدهای قوی بر کاغذ و مقوا موثر می باشند. اسیدهای ضعیف و رقیق، نظیر اسید استیک، اسید فرمیک و غیره اثر کمتری دارند. این اثر بیشتر روی مقوا و کاغذهای بدون پوشش و یا کاغذ و مقواهایی که آهار چندانی ندارند، مشهودتر است. قلیایی ها نیز با غلظت بالای 17 درصد بر کاغذ و مقوا اثر می گذارند.

روغن ها و مواد چرب

روغن ها و مواد چرب از مقاومت کاغذ می کاهند و استحکام اولیه آن را کاهش می دهند. مگر آنکه به صورت مقاوم به چربی تهیه شده باشند یا با مواد دیگر پوشش یا لمینیت گردیده باشند.

بازیابی و استفاده مجدد کاغذ و مقوا

بسته بندی های مقوایی و کاغذی در صورتی که به روش صحیح و مقاوم ساخته شوند، می توانند بارها مورد استفاده قرار گیرند. ولی معمولا به دلیل حجم این نوغ بسته ها (بست های مقوایی) و قابلیت استفاده مجدد از مواد اولیه تولید بازگردانده می شوند. بسیار از این بسته بندی های بهداشتی بوده و استفاده مجدد آن به جز برای مصارف غیر بهداشتی جایز نمی باشد. بسته بندی های مقوایی و کاغذی در صورتی که مورد استفاده مجدد قرار نگیرند، به کارخانه هایی که از ضایعات کاغذی استفاده می نمایند، عودت داده شده و مجددا از آنها کاغذ و مقوا تهیه می شود. موفقیت این طرح به خصور در کشورهای مترقی سبب گردیده که زباله ها را تفکیک نموده و به فراخور نوع، از آنها استفاده شود. رواج خرید کاغذ باطله در ایران نیز اخیرا رشد چشمگیری یافته است.

مشاهده این مطلب  یک کارتن‌سازی با نگرشی کاملاً متفاوت
614بازدید

ارسال دیدگاه