سایر آنالیزهای شیمیایی کاغذ
تعداد زیادی تست دیگر برای کاغذ وجود دارد. برای مثال، تست های استاندارد TAPPI برای تعیین مقدار رزین (T408 به وسیلهی آنالیزهای تعیین وزن اتانول)، خاک (T437)، رزین ملامین (T493) و سایر اجزای کاغذ استفاده می شود. pH سطح توسط T529، در آب گرم توسط T435 یا در آب سرد توسط T509 اندازه گیری می شود. آنالیز فیبر کاغذ و مقوا توسط T401 توصیف شده است. آنالیزهای کیفی پرکننده های معدنی و روکش ها توسط میکروسکوپ نوری و آنالیزهای شیمیایی در استاندارد TAPPI T421 شرح داده شده که شامل چنیدن عکس میکروسکوپی است.
2.6 تست های بصری پایه روی کاغذ
مقدمه
خصوصیات بصری کاغذ ممکن است پیچیده تر از آنچه که تصور میکنیم باشد. در اینجا تنها برخی از مفاهیم ابتدایی و اولیه ارائه شده، اما خواننده باید بداند که مطالعات این زمینه از آنچه در اینجا ارائه شده پیچیده تر است.
رنگ
رنگ معیار سنجش ظاهر و شکل یا خلوص منعکس شده از کاغذ است. رنگ را نمیتوان در قالب اعداد بیان کرد، و معمولا رنگ را به عنوان آبی یا قرمز بیان میکنند. رنگ را میتوان به صورت سه عدد در سیستم بین المللی (کمیسیون بین المللی روشن سازی، CIE) به صورت x، y و z بیان کرد. بازتاب طیف رنگها، انتقال و رنگِ کاغذ به عنوان تابعی از طول موج (چند رنگه) در استاندارد T442 اندازهگیری میشود. تست های مرتبط نیز در استاندارهای T524 و T527 توصیف شده است. مشاهده و درک رنگ به منبع نور استفاده شده برای مشاهدهی جسم بستگی دارد.
روشنایی
روشنایی و درخشندگی میزان سفیدی کاغذی است. این روش ها روی کاغذهای رنگی که با تست های بالا توصیف شده اند قابل اجرا نیست. به طور دقیق تر روشنایی، درصد نور منعکس شده از لبهی ضخیم کاغذ تا نور مرئی به طول موج 457 نانومتر است. این روشنایی با R¥ و طول موج 457 نانومتر در طیف نور آبی قرار داده میشود، اما کاغذ متمایل به زرد به جای انعکاس این نور، آن را جذب میکند. به همین علت روشنایی شاخص خوبی از میزان زردی یا سفیدی کاغذ است. اگر یک جسم سیاه را پشت ورقهی کاغذ قرار دهیم، مقدار بازتاب نوری که به دست می آید کمتر از مقداری است که جسم سیاه در پشت آن قرار ندارد و آن را R مینامیم (مگر اینکه کاغذ مات باشد). اگر یک صفحه با میزان بازتاب 0.89 (یا 89%) در پشت کاغذ قرار داده شود، نتیجه را R0.89 مینامیم. از دو نوع وسیله استفاده شده است. در روشنایی G.E. (استاندارد TAPPI T452)، نشان داده شده در شکل 2.23، نور را با زاویهی 45 درجه روی کاغذ میتاباند و میزان نور منعکس شده 0 درجه اندازه گیری میشود. (اگر از منبع فرابنفش استفاده شود، درخشندگی های نوری نیز به دلیل تاثیر رنگهای فلورسنت ممکن است اندازه گیری شوند). در این روش برای جبران تغییرات جزئی که در میزان خروجی منبع نور بوجود آمده از یک سلول مرجع استفاده میشود. روش کار بدین صورت است که توسط یک روزنه مقداری نور را از منبع نور به سمت سلول مرجع هدایت می کند، اما این روش به دلیل نداشتن یک مسیر نوری یکسان برای پرتو مرجع مانند آزمایش الرفو، مطلوبیت کمتری دارد.
شکل 2.23 سنجش روشنایی با جهت بازتاب (روشنایی G.E.)
PAPER SPECIMEN: کاغذ نمونه، REFLECTED LIGHT: بازتاب نور، DETECTOR: آشکارساز، INCIDENT LIGHT: نور تابیده شده، LIGHT SOURCE: منبع نور، REFERENCE DETECTOR: آشکارساز منبع
در آزمایش الرفو (استاندارد TAPPI T525)، منبع نور پراکنده (غیرمتمرکز) است و نور بازتاب شده در زاویهی 90 درجه از سطح کاغذ اندازه گیری می شود (شکل 2.24، تصویر 2.5). این منبع نور پراکنده یک کرهی پوشانده شده با دی اکسید تیتانیوم است که در آن نور از دو لامپ بازتاب میشود. سلول نوری مرجع نور را در روی سطح سفید در نزدیکی نمونه اندازه گیری میکند. به دلیل اینکه سلول نوری مرجع، تغییرات میزان نور را مشخص میکند، تغییرات بزرگ در منبع نور تاثیر چندانی بر روشنایی کاغذ ندارد. در مقایسه با درخشندگی G.E. این روش بسیار مقاوم است. (یکی از لامپ ها مورد آزمایش قرار گرفته و اختلاف روشنایی در حد 0.2 درصد بوده است). با این وسیله انواع مختلفی از فیلترها را میتوام استفاده کرد، اما فیلتر 457 نانومتری رایجتر از دیگر فیلترها است.
شکل 2.24 سنجش روشنایی توسط انعکاس نور پراکنده (روشنایی G.E.) با استفاده از روشنایی سنج الرفو
تصویر 2.5 آزمایش کنندهی روشنایی. فضای نمونهی آزمایش را با منبع نور از هر دوو سمت نشان میدهد.
تاری و تیرگی
تیرگی، توانایی کاغذ برای پنهان کردن یک رنگ یا شیء در پشت ورق است. تیرگی زیاد در کاغذهای چاپ برای شما این امکان را فراهم میکند که قسمت جلوی صفحه را بدون اینکه تصاویر پشت صفحه حواستان را پرت کند بخوانید. تیرگی در چاپ و TAPPI در زیر تعریف شده است. هرچه تیرگی بیشتر باشد قدرت پنهان کردن بهتر خواهد بود، و کاغذهای مات تیرگی 100 درصد دارند.
استاندارد TAPPI T425، اندازهگیری تیرگی R0.89 را شرح میدهد، و بعضی وقتها تیرگی چاپگر هم نامیده میشود. استاندارد TAPPI T519 برای تیرگی پراکنده بکار میرود (پشت کاغذ).
تیرگی یکی از خصوصیات بسیار مهم در کاغذهای چاپ است. و لازم است خصوصیاتی را که به تیرگی کاغذ کمک میکند در نظر بگیریم. هنگامی که مسیر نور به صورت منحنی شود، پراکندگی نور در جهات مختلف باعث تیرگی میشود. زمانی این اتفاق رخ میدهد که نور از یک ماده با یک ضریب شکست به ماده ای با ضریب شکست متفاوت منتقل میشود. مثال قدیمی از شکست نور این است که یک عصای چوبی را با زاویه در آب شفاف قرار دهیم؛ اینطور به نظر میرسد که چوب در آب خم شده است. سطوح ناصاف و غیر هموار به پراکندگی نور در جهات مختلف کمک میکند. از آنجا که سلولوز نسبتا خالص است، سلفون از لحاظ ساختار شیمیایی تقریبا ساختار یکسانی با کاغذ دارد. برخلاف کاغذ سلفون به دلیل خالص بودن، ظاهری شفاف و دو سطح یکنواخت و موازی دارند. فضاهای هوا در کاغذ علت پراکندگی نور هستند. به همین دلیل کاغذهای حجیم نسبت به کاغذهای ضخیم و کلفت تیرگی بیشتری دارند. چون اتصال فیبر به فیبر در کاغذهای حجیم ضعیف تر است، متاسفانه این نوع کاغذها کمتر از کاغذهای ضخیم مورد استفاده قرار میگیرند. از آنجا که تصفیه و خالص سازی، پیوند فیبر به فیبر را افزایش میدهد و منجر به متراکمتر شدن کاغذ میشود، در نتیجه با افزایش خالص سازی تیرگی کاهش مییابد. کاغذهای گلاسین (شیشه نما) به میزان زیادی خالص سازی شده و بسیار شفاف هستند (به حدی شفاف هستند که اجازهی عبور حجم زیادی از نور را میدهند، اما تصاویر به اندازهی کافی شفاف نیستند). پالپ های رقیق و صاف شده ناهممواری و شکل های نامنظم زیادی دارند، که باعث تیرگی بیشترشان میشود. پالپ هایی که عملیات شیمیایی روی آنها انجام نشده تیرگی زیادی دارند. پرکننده ها تمایل به ضریب شکست زیاد دارند و همچین پراکندگی های نور را نیز متمرکز میکنند. تیتانیوم ضریب شکست بالایی دارد، و این باعث میشود که کاغذهای نازک نسبت به کاغذهای انجیل (بسیار نازک) میزان تیرگی بیشتری داشته باشند.
براقی و درخشندگی
براق بودن معیاری برای درخشندگی یا پولیش (جلای) کاغذ است. برای این کار در یک زاویهی بسیار کوچک به کاغذ نور میاندازیم و انعکاس آن را در یک زاویهی کوچک مشابه میسنجیم.
2.7 برش ورق های کاغذ
مقدمه
نقسیم ورق اشاره به جداسازی کاغذ در محور z دارد. در این فرآیند لایه لایه سازی، قسمت بالای ورق از قسمت پایین آن جدا میشود. انجام این کار بدون این که در ورق تغییری به وجود آید همیشه دشوار بوده، چون بسیاری از جنبه های آن را نمیتوان مورد مطالعه قرار داد. روش های گذشته، وقت گیر یا پیچیده بوند و فقط برای ناحیه های کوچک کاربرد داشتند. با وجود اینکه SEM ممکن است ابزاری سادهتر، کم هزینه تر و در دسترس تر باشند، اما این روش ابزاری مهم برای آنالیز پرکننده های ضخامت ورق است. اولین روش تقسیم ورق استفاده از تیغ برنده است. یک روش دیگر برای انجام این کار استفاده از یک خردکن دقیق است که بخش مورد نظر از کاغذ را جدا میکند. توسط یک میز خلا ورقه را به سمت پایین نگه میداریم تا تغییر نکند. روش دیگر استفاده از یک نوار چسب دو طرفه در دو طرف کاغذ است. یک طرف چسب را به کاغذ و طرف دیگر را به یک سطح می چسبانیم و کاغذ را برش میدهیم. سپس از تولوئن برای حل کردن نوار استفاده میکنیم تا کاغذ (تا حدی) دست نخورده باقی بماند.
برش دهنده ی Beloit
در سال 1963 شرکت مهندسی لیبرتی آنچه را که امروزه به آن برش دهندهی Beloit میگویند اختراع کرد. طرز کار این روش (استاندارد TAPPI UM576، شکل 2.25) به این صورت است که کاغذ را در آب می خیسانند و سپس آن را درون یک چنگال فلزی که در زیر نقطهی انجماد آب سرد شده قرار میدهند. هر طرف کاغذ به سمت یکی از چنگالها منجمد شده و بی حرکت میماند، و به این صورت برش داده میشود. متاسفانه با این روش کاغذ تغییر زیادی پیدا میکند، اما استفاده از این روش برای تهیهی مواد معدنی مفید است.
شکل 2.25 برش دهنده ی Beloit
روش Minter
Minter روشی را توسعه داد (شکل 2.26) که دو قطعه نوار چسب دو طرفه را به لبهی پیشگام (اولین لبه ای که از دستگاه کاغذسازی خارج میشود) می چسباند. سپس کاغذ در محل تلاقی بین دو رول لاستیکی قرار میگیرد. هر طرف کاغذ به یک رول جداگانه متصل میشود و سپس فرآیند شکافته شدن آغاز میشود. این رول به صورت نامحدود در حال چرخش است. پهنای رول، طول CD تقسیم شده را تعیین میکند، و محیط رول طول MD را تعیین میکند. با اینکه فشار برش بالا نیست، اما باید آن را به خوبی تنظیم کنیم تا بهترین تقسیم را داشته باشد تا کاغذ بدون تغییر به دو قطعه تقسیم شود. استحکام، آهارزنی، مواد باقی مانده و بسیاری تست های دیگر را میتوان برای برش کاغذ استفاده کرد. اما باید اثبات شود که این کار یک روش ارزشمند برای برش دادن دو طرفهی کاغذ و یک خصوصیت مهم برای ماشین های کاغذسازی است. نقطه ضعف این روش این است که در هر لحظه فقط یک برش انجام میشود.
شکل 2.26 برش دهنده ی Minter
VARIABLE PRESSURE: فشار متغیر، CRANK: هندل، TAPE: نوار