کوتاهی در اصلاح رویههای موجود تولید و فساد خیز بودن ورود دولت به واردات این محصول در کنار ایجاد تصور حل معضل گرانی کاغذ با دستگیری سلطان کاغذ، آینده تاریکی را پیش روی این صنعت قرار داده است
خبرگزاری مهر-گروه فرهنگ: سلطان کاغذ؛ این کلید واژهای بود که به دنبال گفتگوی اخیر سردار رحیمی رئیس پلیس شهر تهران در روزهای اخیر در حال رد و بدل شدن در فضای مجازی است.
با گشتی در خبرهای فضای مجازی طی روزهای گذشته با این کلید واژه بسیار روبرو میشویم و واکنش کاربران به این اتفاق که بیشتر رنگ تعجب میدهد و فضای اقتصادی سلطان ساز ایران در سال جاری به طوری که بسیاری حتی با طنز از عبارتهای سلطان سکه و سلطان ارز و سلطان قیر و حالا کاغذ یاد میکنند.
رئیس پلیس پایتخت در مصاحبه خود درباره ماجرای سلطان کاغذ عنوان کرده است: گروه ۱۶ نفره و رئیس این گروه که در زمینه واردات کاغذ فعالیت میکردند، دستگیر شدهاند. این افراد بالغ بر ۳۰ هزار تُن کاغذ با ارز دولتی وارد کردند که هیچ گرمی از این کاغذها در بازار وارد نشد یا به صورت آزاد به فروش رسید، با تعدادی از ارزهای دولتی نیز اصلاً کاغذ وارد نشده و به صورت آزاد در بازار فروخته شده است.
به گفته رحیمی ارزش این پرونده تاکنون بیش از هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان است، متذکر شد: در بخش برخورد با مفسدان اقتصادی با قاطعیت وارد شدیم و با هماهنگی خوب با دستگاه قضایی با قدرت پیش میرویم.
پرده اول: به دنبال سلطان کاغذ در رسانهها
سلطان کاغذ کیست و درباره فعالیت او تاکنون چه چیزی منتشر شده است؟
برای رمزگشایی از این سوال میتوان با بررسی اخبار موجود در این زمینه در شش ماه گذشته به نتایج قابل توجهی رسید.
اوایل پاییز سال جاری و در نشست صبحانه کاری معاون مطبوعاتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با خبرنگاران؛ محمد سلطانیفر اطلاعاتی را بیان میکند که به نظر میرسد بی ارتباط با این سلطان تازه کشف شده نباشد.
سلطانیفر در حاشیه این دیدار در گفتگو با یکی از رسانهها عنوان کرده بود: برای آن دو نفری که حدود ۲۴ میلیون یورو برای واردات(کاغذ) گرفتهاند، دو پرونده قضایی تشکیل شده که هنوز به جایی نرسیده است چون اصلا این افراد وجود خارجی نداشتند.
وی در توضیح بیشتر این اتفاق عنوان کرده بود: دو قلم ارز مجموعا حدود ۲۴ میلیون یورو به اشخاصی داده شده که وجود خارجی ندارند. متاسفانه این مشکلات در وزارت صنعت، معدن و تجارت بود. ما مکاتبه کردیم بدون مجوز ما این کاغذها وارد نشود، آقای شریعتمداری نامه نوشت که خودمان داریم وارد میکنیم و مسئولیت با خودمان است و شما دخالت نکنید. این نامه موجود است.
پرده دوم: ماجرای لیست جنجالی واردکنندگان
در تیرماه سال جاری بانک مرکزی به دنبال درخواست رئیس جمهور لیست تمامی افراد و نهادهایی که با ارز دولتی اقدام به واردات کرده بودند را منتشر کرد و در این لیست اسامی واردکنندگان کاغذ در بحبوحه آغاز بحران افزایش شدید قیمت کاغذ مورد توجه خاصی در رسانهها قرار گرفت.
در همان زمان و به دنبال بررسی رسانهها مشخص شد که در لیست اولیه منتشر شده از سوی بانک مرکزی ۳۴ میلیون یورو ارز دولتی برای واردات کاغذ روزنامه به ۲۳ شرکت تخصیص داده شده که بیش از ۶۵ درصد از آن را دو شرکت هانا تجارت ترولیت و صنعت ساحل پرشیا دریافت کردهاند که هر دو متعلق به دو برادر است که تا پیش از آن در واردات کاغذ ورود نداشتند و حتی بسیاری از اعضای صنف واردات کنندگان کاغذ نیز از وجود و فعالیت آنها اظهار بیاطلاعی کرده بودند.
یکی از روزنامههای سراسری در آن زمان در گزارشی افشا کرد که این دو برادر در حالی ۱۴ میلیون یورو برای واردات کاغذ ارز دولتی دریافت کردهاند که تنها دو سال پیش از این و با سرمایه ۲۰ میلیون تومان ثبت شده است و پیگیری این روزنامه نشان میداد که در آدرس ثبت شده این دو شرکت اساسا شرکتی وجود ندارد. این اتفاق در حالی رخ داده بود که به گزارش همان روزنامه دو عضو هیات مدیره این شرکت که در برخی جلسات بانک مرکزی حضور هم داشتهاند در بازار کاغذ افرادی ناشناخته بودهاند
با این همه هنوز مشخص نیست آیا افرادی که سردار رحیمی از آنها یاد کرده است به طور مشخص با این دو شرکت ارتباطی دارند یا خیر
ادامه را از اینجا بخوانید