هفته‌ای که گذشت حاوی اخبار مهمی در حوزه کتاب و نشر از جمله در زمینه واردات کاغذ و حل مشکلات مالی موسسه‌ای چون میراث مکتوب بود.

خبرگزاری مهر-گروه فرهنگ: هفته‌ای که گذشت، به عنوان آخرین هفته بهار ۹۷، حاوی ۱۳ خبر مهم در حوزه کتاب و نشر بود که تعدادی از آن‌ها درباره بهبود وضعیت اقتصادی و وعده‌هایی برای این بهبود بودند. از جمله این اخبار می‌توان به واردات کاغذهای بالکی با ارز ۳ هزار و ۸۰۰ تومانی یا وعده هیئت امنای مرکز میراث مکتوب برای حل مشکلات مالی اشاره کرد.
تذکر این نکته لازم است که در هفته‌های نسبتا آرام پس از نمایشگاه کتاب تهران هستیم و هفته گذشته با ۱۲ خبر را هفته‌ای پرخبر به شمار آوردیم.
گزارش یک هفته با کتاب، در هفته گذشته حاوی ۱۲ خبر بود که ۶ خبرش داخلی و ۶ خبرش خارجی بودند. اما این هفته گزارش پیش رو، دربرگیرنده ۱۳ خبر است که از این تعداد، ۳ خبر خارجی و باقی اخبار، داخلی هستند. از این بابت دوباره کفه ترازو به نفع خبرهای داخلی سنگین شد.

در ادامه گزارش مرور اخبار مهم حوزه کتاب و نشر را در این هفته از نظر می‌گذرانیم:

واردات صدها تُن کاغذ بالکی به کشور
یکی از خبرهای مهم این هفته که به طور اختصاصی در خروجی خبرگزاری مهر قرار گرفت، واردات صدها تن کاغذ بالکی با ارز ۳ هزار و ۸۰۰ تومانی به کشور بود. یک هفته پس از تصمیم کارگروه کاغذ کشور برای تخصیص ارز ۳۸۰۰ تومانی به کاغذهای چاپ و تحریر، سرانجام صدها تُن کاغذ که واردکنندگان نتوانسته بودند از گمرک ترخیص کنند، به بازار تزریق شد.
هفته گذشته بود که بانک مرکزی در جلسه فوق‌العاده کارگروه کاغذ کشور با تخصیص ارز ۳۸۰۰ تومانی برای واردات کاغذهای چاپ و تحریر موافقت کرد که بر اساس تصمیم یادشده، کاغذ چاپ و تحریر بدون واسطه مشمول دریافت ارز ۳۸۰۰ تومانی خواهد بود. به این ترتیب، واردکنندگان این نوع کاغذها دیگر الزامی به پرداخت ارز ۴۲۰۰ تومانی ندارند.

پایان مهلت ثبت‌نام انتخابات هیئت مدیره اتحادیه ناشران
یکی از خبرهای مهم این هفته که روز سه‌شنبه منتشر شد این بود که با پایان مهلت ثبت نام انتخابات هیئت مدیره اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران، ۴۷ نفر داوطلب شرکت در این رقابت شدند.
هیئت مدیره دوره یازدهم اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران، به پایان فعالیت نزدیک می‌شود و به موجب اطلاعات این خبر، با اتمام مهلت ثبت‌نام برای رقابت اعضای این تشکل صنفی حوزه در هیئت مدیره بعدی، ۴۷داوطلب شرکت در این انتخابات شدند که از این تعداد ۳۸ نفر، برای هیئت مدیره و ۹ نفر برای بازرس ثبت‌نام کردند.

مشاهده این مطلب  تفاله نیشکر؛ بهترین روش برای تولید کاغذ

اعلام حضور ایران در نمایشگاه کتاب سئول
این هفته همچنین اعلام شد که ایران در نمایشگاه بین‌المللی کتاب سئول شرکت خواهد کرد. نمایشگاه کتاب سئول از دیروز بیستم تا ۲۴ ژوئن (۳۰ خرداد تا ۳ تیر) در مرکز نمایشگاهی «کوئکس» و با حمایت وزارت فرهنگ، ورزش و توریسم کره‌جنوبی برپاست. موضوع مورد تاکید این دوره از نمایشگاه «تعریف جدید» عنوان شده و جمهوری چک هم کشور مهمان ویژه این دوره است.
جمهوری اسلامی ایران در غرفه‌ای به مساحت ۱۸ مترمربع کتاب‌هایی را در حوزه ایران‌شناسی، کودک و نوجوان، هنر، ادبیات معاصر و دین در معرض دید عموم قرار می‌دهد.

افتتاح نمایشگاه سئول
پس از خبر پیشین که مربوط به جزئیات حضور ایران در نمایشگاه سئول بود، این نمایشگاه صبح دیروز چهارشنبه ۳۰ خرداد افتتاح شد و خبر این رویداد در خروجی خبرگزاری مهر قرار گرفت. یورگن باس رئیس نمایشگاه کتاب فرانکفورت، از سخنرانان آئین افتتاحیه این رویداد بود.
۳۲ کشور و ۴۸۰ شرکت انتشاراتی در این دوره از نمایشگاه حضور دارند. با توجه به بهبود روابط بین کره جنوبی و کره شمالی، در این دوره سالنی برای نمایش کتاب‌ها و تصاویری از کره شمالی اختصاص داده شده است تا تصویر مناسبی از کره شمالی در این نمایشگاه معرفی شود.

آغاز پالایش فهرست اهل قلم
دیروز چهارشنبه بود که نیکنام حسینی‌پور مدیرعامل خانه کتاب از آغاز فرآیند پالایش فهرست «اهل قلم» در این موسسه، با هدف «برقراری عدالت در ارائه خدمات به اهل قلم واقعی» خبر داد. طبق آخرین پیگیری خبرنگار مهر درباره این موضوع، مدیرعامل خانه‌کتاب از برگزاری چند جلسه با هدف اصلاح آئین‌نامه‌های مربوط به خدماتی که این موسسه به اهالی قلم ارائه می‌کند، خبر داد و گفت: ما در حال اصلاح و بازنگری در آئین‌نامه‌ها هستیم و بعد از این مرحله، در یک کمیته فهرست ثبت شده از اهالی قلم در خانه کتاب را پالایش خواهیم کرد.
بر اساس آمارهای بانک اطلاعات خانه کتاب، واحد اهل قلم این موسسه از سال ۱۳۸۱ فعالیت خود را آغاز کرده و در حال حاضر تعداد ۱۹ هزار و ۸۱۴ نفر نام خود را به عنوان اهل قلم در سامانه مربوطه ثبت کرده‌اند که خانه کتاب هم براساس آیین‌نامه‌ها و دستورالعمل‌های مصوب، خدماتی از قبیل صدور کارت اهل قلم، صدور بن الکترونیک، معرفی به صندوق اعتباری هنر جهت عضویت، بیمه تامین اجتماعی، بیمه تکمیلی و عمر و حوادث و همچنین استفاده از تسهیلات، را به آنها ارائه می‌کند.

مشاهده این مطلب  افزایش ظرفیت تولید خمیر کاغذ برای Liansheng Pulp & Paper

ارائه توضیحات درباره استخراج ارز دیجیتالی از سایت خانه کتاب
دیگر خبر مهم این هفته هم مربوط به سخنان حسینی‌پور است که در پاسخ به خبرنگار مهر بیان شدند و این مقام مسئول، درباره حرف و حدیث‌ها پیرامون ادامه فعالیت‌های شائبه‌برانگیز این موسسه‌ی تابعه وزارت ارشاد در حوزه استخراج ارز دیجیتالی (بیت کوین) از طریق حضور کاربران در سایت خانه کتاب به رغم اعلام توقف فعالیت کتابفروشی آنلاین این موسسه در ۱۵ اسفند ۹۶ گفت: ما فروش اینترنتی کتاب را در سایت خانه کتاب متوقف و اعلام کرده‌ایم که سیاست خانه کتاب این نیست که رقیب بخش خصوصی نشر شود؛ بلکه ما باید زیرساخت‌های لازم را برای فعالیت بخش خصوصی فراهم کنیم. این یک شعار نیست، بلکه اعتقاد داریم که این اتفاق باید بیفتد.
وی افزود:‌ در دوره مدیریت قبلی خانه کتاب، به دلیل تحولاتی که در خود این موسسه صورت گرفته بود، تغییرات ساختاری در سایت این موسسه (ketab.ir) انجام شده بود و می‌توانم بگویم که شرایط به گونه‌ای بود که کنترل این سایت دیگر در دست ما نبود و اتفاقی که می‌افتاد، از کنترل خانه کتاب خارج بود.

قول مرکز میراث مکتوب برای حل مشکلات مالی
یکی از موسسات فرهنگی کشور که درگیر مشکلات مالی است، مرکز میراث مکتوب است که یکی از خبرهای مهم این هفته مربوط به این موسسه بود. اکبر ایرانی مدیرعامل مرکز پژوهشی میراث مکتوب در گفتگویی که چهارشنبه این هفته با خبرنگار مهر، داشت از برگزاری جلسه هیئت امنای این مرکز به ریاست سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی (به عنوان رئیس هیئت امنا) در روز سه‌شنبه ۲۹ خرداد، خبر داد و گفت:‌ اعضای هیئت امنای این مرکز با مثبت ارزیابی کردن گزارش عملکرد ۲۵ ساله آن، قول‌های مساعدی برای حل مشکلات بودجه‌ای این مرکز داده‌اند.
این گردهمایی با حضور سایر اعضای این هیئت از جمله شامل غلامعلی حداد عادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، ابوذر ابراهیمی ترکمان، رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، اشرف بروجردی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی، مهدی محقق، عضو هیئت مدیره انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، علیرضا مختارپور، دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی، محسن جوادی، معاون امور فرهنگی وزیر ارشاد و احمد مسجدجامعی، عضو شورای اسلامی شهر تهران در دفتر وزیر ارشاد همراه بود.

برگزاری نشست خبری جایزه ارغوان
نشست خبری اولین دوره جایزه ادبی ارغوان هم این هفته در خانه هنرمندان ایران برگزار شد. در این نشست، اوژن حقیقی، دبیر، فرهاد توحیدی عضو هیئت انتخاب و لیلی گلستان عضو هیئت داوران این جایزه حضور داشته و به بیان سخنانی درباره این جایزه پرداختند.

مشاهده این مطلب  نبود تولید و عدم نظارت بر ارز تخصیصی، کاغذ را گران و کمیاب کرد

برگزاری نشست نقد کتاب «مردی به نام اوه»
رمان سوئدی «مردی به نام اوه» نیز که چند سالی است در ایران اقبال پیدا کرده، در قالب یک نشست ادبی که این هفته برگزار شد، با حضور اعضای کانون واژه در فرهنگسرای خاوران مورد نقد و بررسی قرار گرفت.

برگزاری نشست دوشنبه‌های داستان‌خوانی
دوشنبه این هفته، یکی دیگر از نشست‌های دوشنبه‌های داستان‌خوانی کتاب آمه با حضور مرتضی برزگر در محل انتشارات کتاب آمه برگزار شد و این داستان‌نویس از تجربیات خود گفت.

معرفی فینالیست‌های مهم‌ترین جایزه ادبی استرالیا
بخش خبرهای بین‌الملل گزارش را با خبری مربوط به اعلام نامزدهای نهایی جایزه ادبی مایلز فرانکلین آغاز می‌کنیم. این جایزه که مهم‌ترین و معتبرترین جایزه ادبی استرالیاست، ۶ نویسنده را به عنوان فینالیست‌های خود معرفی کرده است. این فهرست شامل دو برنده پیشین این رقابت، یعنی کیم اسکات و میشل دی کرستر و ۴ نویسنده است که همگی کاملا شناخته شده هستند و از میان آنها یک نفر در ماه آگوست به عنوان برنده این رقابت ۶۰ هزار دلاری انتخاب می‌شود.

درگذشت یکی از نویسندگان کانادا
دیگر خبر بین‌المللی این‌که استیون رید سارق بانک‌های متعدد کانادا که ابتدا یکی از سارقان فهرست تحت‌تعقیب‌ترین چهره‌های اف‌بی‌آی بود و بعد وارد فهرست نویسندگان پرفروش‌ شد، این هفته بر اثر مشکلات قلبی درگذشت. رید در سن ۶۸ سالگی در بیمارستانی در بریتیش کلمبیا کانادا درگذشت. همسر وی سوزان ماسگریو که خود شاعر است با انتشار بیانیه‌ای درگذشت وی را به مناسبت مشکلات قلبی و ریه تایید کرد.

ناشر کانادایی رید یعنی «دیس‌تلداون پرس» تاکید کرد که این نویسنده مخاطبان وسیعی داشت که می‌دانستند او اطلاعات دست‌اولی از زندگی در زندان دارد چون او در طول ۴۰ سال در بیش از ۲۰ زندان در آمریکا و کانادا به سر برده بود.

اهدای اولین جایزه‌های برتری در ادبیات گرافیک
موسسه غیرانتفاعی پاپ کالچر کلس‌روم در آمریکا این هفته اولین جوایز برتری در ادبیات گرافیک را به جمعی از اهالی قلم این کشور اهدا کرد. به این ترتیب، روز شنبه این هفته، در سالنی که پر از خالقان کتاب، هواداران، ناشران و آموزندگان بود، ۹ خالق برتر به عنوان برنده شناخته شدند و با نخستین جوایز برتری در ادبیات گرافیک به خانه رفتند.

516 View

Leave a Comment