روش های چاپ و مرکب زدایی

مرکب زدایی اصطلاحی است برای توصیف فرآیند جداسازی و حذف مرکب های چاپ از الیاف بازیافتی جهت بهبود خواص نوری خمیر و کاغذ با استفاده از کاغذ های چاپ شده باطله استفاده می شوند. جداسازی الیاف مرکب از الیاف تفکیک شده خمیر بازیافتی مستلزم استفاده از تیمار شیمیایی و مکانیکی و پس از حذف ذرات مرکب جدا شده توسط روش های شناورسازی (Flotation)یا شست و شو (Washing) است.

مرکب زدایی مهم ترین مرحله در فرآیند استفاده از کاغذهای بازیافتی به عنوان ماده اولیه برای تولید خمیر مرکب زدایی شده (DIP) محسوب می شود. از خمیر کاغذ مرکب زدایی شده برای ساخت کاغذهای گرافیک، کاغذهای بهداشتی یا لایه رویی مقواهای چند لایه (Chipboard) با صفحه رویی استفاده می شود.

قابلیت مرکب زدایی کاغذهای بازیافتی معرف درجه حذف مرکب چاپ توسط فرآیند مرکب زدایی است که به وسیله اندازه گیری مقدار افزایش و بهبود پارامترهای نوری اندازه گیری و تعیین می شود. این خواص شامل روشنایی ( Luminance)  و درجه روشنی خمیر مرکب زدایی نشده و مرکب زدایی شده می باشند.

علاوه بر مرکب های چاپ، سایر عوامل موثر بر قابلیت مرکب زدایی کاغذهای چاپ شده عبارتند از: روش چاپ، ماده زیرین چاپ (کاغذ و غیره)، کهنه شدن محصول چاپ شده، شرایط و پارامترهای فرآیند مرکب زدایی از نظر شرایط شیمیایی، مکانیکی و هیدرولیکی.

مرکب زدایی الیاف خمیر در واقع یک فرآیند شست و شو یا تمیز سازی است. بعد از جدا شدن ذرات مرکب از الیاف معمولا به کمک روش های شیمیایی یا استفاده از ابزار مکانیکی، 3 روش برای جداسازی و حذف آنها از مخلوط رقیق خمیر وجود دارد:

  1.  شست وشو: این یک روش و فرآیند مکانیکی برای شستن مرکب خاکستر و ذرات چرک از خمیر است و می توان آن را در دامنه وسیعی از مقادیر درصد خشکی و شرایط کاری و با استفاده از انواع مختلف وسایل انجام داد. شست وشوی موثر در درجه اول بستگی به اندازه ذرات دارد از این رو این عمل بیشترین قابلیت کاربرد را در مورد مرکب های قابل پخش و یا در موقعی که حذف پرکننده ها هم نیاز باشد، دارد.
  2. شناوری به وسیله کف: این یک فرآیند شیمی- مکانیکی برای شناورکردن انتخابی ذرات مرکب از یک سوسپانسیون رقیق خمیر می باشد. مفید ترین کاربرد این روش برای خمیرهای حاصل کاغذ باطله ای که حاوی مرکب های غیر قابل پراکنش از نظر شیمیایی هستند و یا در مواقعی که نگهداری خاکستر( مواد پر کننده و اندود کننده) مطلوب باشند.
  3.  سایر وسایل مکانیکی: سایر وسایل مکانیکی مثل تمیز کننده های گریز از مرکزی نیز در جداسازی ذرات خاکستر یا مواد اندود در موارد خاص مفید هستند. مقدار جداسازی و حذف این مواد بستگی به دانسیته ویژه یا اندازه ذرات مرکب یا ماده اندود دارد. مثلا توده های درشت مواد اندود پوشیده از مرکب که در بسیاری از انواع جعبه های مواد غذایی وجود دارند را می توان توسط تمیز کننده ها حذف کرد در حالی که نمی توان این عمل را در مورد مرکب چاپ روزنامه انجام داد.
مشاهده این مطلب  زیرسازی بسته های کاغذی و مقوایی برای حمل و نقل

جهت دریافت ادامه مقاله کلیک کنید.

275بازدید

ارسال دیدگاه