موضوع کاغذ همچنان صنف نشر را به چالش رسانده، به نحوی که ناشران مکررا اعلام میکنند قصد انتشار کتاب را دارند اما کاغذ نیست. این نبود کاغذ به عدم پرداخت ارز از سال 98 و بعد از آن 99 برمیگردد که دولت در این راستا کوتاهی کرده است.
احسان آذری، رئیس تعاونی ناشران استان قم در گفتوگو با خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس درباره عدم تخصیص کاغذ دولتی به ناشران و بروز مشکلات جدی اظهار داشت: متاسفانه در حال حاضر کاغذ دولتی عرضه نمیشود و معضل جدی در بازار نشر به وجود آمده است.
وی با تاکید بر اینکه قیمت کتاب با ارز آزاد بسیار گران خواهد بود، تصریح کرد: باید به سرعت کاغذ دولتی توزیع شود تا قیمتها تعدیل شوند. ما در این راستای طی یک نامه از سوی ناشران قدیم و اعضای تعاونی درخواستهایی در حوزه کاغذ را ارسال کردهایم، اما متاسفانه به نتیجه نرسید و بانک مرکزی ارز تخصیصی سال ۹۸ و ۹۹ را اختصاص نداد.
آذری با توضیح اینکه همواره ناشران به تعاونی مراجعه میکنند و از نبود کاغذ گلایه دارند، گفت: پیشنهاد ما این است که ارز سال ۹۹ به بازار تزریق شود. حتی برخی ناشران عنوان میکنند چنانچه کاغذ بندی ۳۵۰ هزار تومان هم تزریق شود میتواند کمک کننده باشد؛ چرا که توان خرید کاغذ آزاد با قیمت بندی ۶۸۰ هزار تومان را ندارند.
وی در پایان با بیان این موضوع که ناشران با پرداخت نقدی مشکل دارند و دولت میتواند با تسهیلات کمبهره این مشکل را حل کند، ابراز داشت: وضعیت کنونی نیازمند تدبیر است، اما هیچ تصمیمی اتخاذ نشده و کاغذ همچنان مورد مطالبه ناشران است.
این گزارش اضافه میکند، چندی پیش جلسهای با حضور سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و اعضای معاونت فرهنگی و مطبوعاتی برگزار شد تا التیامبخش مشکلات باشد و موارد زیر مورد توافق و پیگیری قرار گرفت:
۱ـ بررسی دقیق واردات کاغذ با ارز نیمایی از طریق وزارت صمت به منظور اطمینان از موجودی کافی کاغذ در بازار
۲ـ پیگیری برای اجرایی شدن دستور رئیس جمهور در خصوص اختصاص ارز دولتی برای سال ۱۴۰۰
۳ـ پیگیری اختصاص باقی مانده ارز سال ۹۸
همه این موارد در جلسه اخیر صالحی با دو معاونش یعنی «محمد خدادی» و «محسن جوادی» نشان میدهد که اجرا شدن این سه مورد میتواند بازار کاغذ را تا حدی آرام کند. چرا که حتی اگر دولت، ارز باقی مانده از سال ۹۸ را هم تخصیص دهد، میتواند گره موقتی را باز کند، اما از کاغذ دولتی هنوز خبری نیست. در پایان باید سوال کرد آیا واردکنندگان طرف قرارداد با ارشاد به تعهد خود درست عمل کردهاند؟
محسن جوادی، معاون فرهنگی وزیر ارشاد در گفتوگو با فارس درباره این جلسه گفت: موارد جلسه برگزار شده و مصوبات را پیگیر هستیم. از دو مسیر وارد شدهایم، اول دریافت و تخصیص ارز و دوم مسیر کمکی، اما هنوز جواب قطعی به ما ندادهاند، اما امیدواریم به زودی اتفاقاتی رخ دهد.