قبل از مرحله شیمیایی و مکانیکی بازیافت، کاغذ مورد نظر برای بازیافت الیاف، می بایست از سایر ضایعات جدا شده و سپس در گروه هایی با درجات مختلف دسته بندی شود. بیش از 70 درجه مختلف از کاغذ بازیابی شده وجود دارد. بر اساس هدف نهایی محصوص برخی از این درجات می توانند با یکدیگر ترکیب شوند. خود بازیافت می تواند شامل: خمیر سازی ابتدایی، مرکب زدایی، حذف مواد شیمیایی اضافی و رنگ زدایی باشد. جوهرزدایی یا مرکب زدایی خمیر کاغذ یا خمیرسازی مجدد که عملکرد آن شبیه به مخلوط کن خانگی است، آغاز می شود. قلیا، مواد شوینده و مواد پخش کننده به طور عمده و به منظور خمیرسازی مجدد کاغذهای بازیابی شده، استفاده می شوند. نوع و چگونگی ترکیب این مواد بستگی به نوع ماده خمیری که مرکب زدایی می شود و همچنین به کیفیت مورد نظر خمیر مرکب زدایی شده نهایی بستگی دارد.

قلیا معمولا به شکل هیدوکسید سدیم است و با مرکب های پایه روغنی واکنش می دهد تا رنگدانه ها را آزاد کند. در این واکنش صابونی شدن، یعنی تولید صابون و الکل رخ می دهد. فرآیند صابونی شدن ضروری است، چرا که در بعضی موارد صابون تولید شده در جین واکنش، ترکنندگی مورد نیاز رنگدانه برای پخش شدن بیشتر بدون نیاز به افزودن ماده شوینده را ایجاد می کند. برخی مرکب ها، مانند انواع فلزی، تنها به وسیله قلیا حذف نمی شوند بلکه نیاز به افزودن ماده شوینده را ایجاد می کند. رنگدانه به وسیله ماده شوینده می تواند آب دوست شود. ماده شوینده باید اضافه شده تا آهار کاغذها جذف و کاغذهایی که حلال یا حامل روغنی مرکب ندارند، از طریق افزودن قلیا صابونی شوند.

مشاهده این مطلب  صادرات کاغذ بسته بندی و تیشو آزاد شد/ممنوعیت صادرات ۸ محصول دیگر

مواد پخش کننده در مرحله خمیرسازی مجدد و به منظور جلوگیری از کلوخه ای شدن که منجر به جابجایی رنگدانه ها و تغییر موقعیت شان بر روی الیاف می شوند، از جمله این مواد می توان به پلی فسفات سدیم و پلیمرهای آب دوست اشاره کرد.

مرکب زدایی: بازیافت کاغذهای روزنامه نیازمند مرکب زدایی و حذف موادی است که برای تولید کاغذ مناسب چاپ و تحریر نیازی به آنها نیست. به منظور تولید خمیر مرکب زدایی شده به کاغذهای باطله با درجه کیفی بالا که دارای مقادیر کمتری مواد اضافی آلوده کننده و کثافات هستند، نیاز است. به عنوان مثال، می توان از ضایعاتی همچون خرده های چوب، اضافات پاکت نامه، بسته بندی های باطله و ضایعات چاپی تمیز حاصل از چاپخانه ها نام برد.

به طور کل مرکب زدایی شامل پخت و رد کردن از صافی بوده و پس از آن الیاف خمیر حاصل از ضایعات کاغذ به طور کامل از هم جدا یا دفیبره می شوند. پس از آن عملیات پاک سازی و تمیز کردن با استفاده از سانتریفیوژهای مخصوص تمیز کننده صورت می گیرد. شست و شو و رنگبری کردن مراحل پایانی کار هستند. مراحل مرکب زدایی متفاوتی بر حسب نوع خمیر مورد نیاز و ویژگی های محصول نهایی، به کار گرفته می شوند. عمده ترین نوع مرکب زدایی شامل روش شست و شو و شناورسازی (Washing And Flotation) می باشد. صافی ها برای جداسازی ذرات بزرگ مرکب و سایر مواد شیمیایی بر اساس اندازه شاتن و سانتیرفیوژها برای جداسازی این مواد بر اساس دانسیته ی شان استفاده می شوند. شست و شو به حذف ذرات ریز مرکب و پر کننده ها و شناورسازی به حذف ذراتی که تمایل به جریان یافتن دارند، می انجامد. هر دوی این دو روش ها، فرآیندهای شیمیایی-مکانیکی محسوب می شوند. در مرکب زدایی به روش شست و شو، یون های سیلیکات به همراه برش فیزیکی، مرکب بین الیاف کاغذ را جدا می کنند، این ذرات سپس به شکل ذرات کوچکی که می توانند با شست و شوی با آب از ساختار کاغذ خارج شوند، در می آیند. وقتی که مرکب ز الیاف جدا شد، به صورت شیمیایی و به کمک مواد فعال سطحی Surfactant غیر یونی به صورت فاز مایع ضایعات نگه داشته می شود. سپس الیاف از این مواد جدا شده و شسته می شود. این روش به علاوه، خاکستر را نیز دفع می کند و به این صورت روشنی بیشتر و افزایش مقاومت کاغذ را رقم می زند. روش مرکب زدایی به وسیله شست و شو مناسب نوع خاصی از مرکب ها به ویژه مرکب های بر پایه آب می باشد. البته این فرآیند به دلیل نیاز به آب زیاد و نیز بازیافت آب هزینه بر است برخی از کارخانجات نیز اعلام کرده اند که بازده این روش نسبت به روش شناورسازی کمتر است، به دلیل اینکه حین شستن مجدد برخی از پر کننده های مفید به همراه مرکب ها و سایر مواد شیمیایی شسته شده و خارج می شوند.

مشاهده این مطلب  آخال سنگ تازه‌ای برای پای لنگ تولیدکنندگان کاغذ

در مرکب زدایی به شیوه شناورسازی، مرکب در ابتدا، به منظور آب گریز شدن با نوعی ماده شیمایی جمع آوری کننده (Collector) تیمار می شود. صابون های کلسیمی اسیدهای چرب معمولا به عنوان ماده شیمیایی جمع کننده استفاده می شوند. زمانی که مرکب به طور آزاده جریان پیدا می کند، حباب های هوای تزریق شده به داخلی خمیر، آنها را جمع آوری کرده و به سمت سطح سلول جریانی هدایت می کنند و در این محل مرکب ها به شکل کف از باقی مانده ضایعات الیاف جدا می شوند. پر کننده خاک رس موجود در ضایعات الیاف می تواند تا حدی باعث بهبود جریان شود.

کرگب زدایی به روش شناورسازی به طور معمول میزان آب کمتری نسبت به مرکب زدایی به روش شست و شو مصرف می کند. در برخی موارد کارخانه ها به منظور تولید خمیر کاغذ مرکب زدایی شده که مناسب برای چاپ و تحریر است از ترکیبی از این دو روش استفاده می کنند تا عمل مرکب زدایی کاغذهای استفاده شده را انجام دهند. از آنجا که مکانیزم های شیمیایی به کار گرفته شده در دو روش عکس یکدیگر عمل می کنند، در نتیجه ترکیب این دو نیازمند استفاده از مواد شیمیایی مناسب و نیز جداسازی آب است.

528بازدید

ارسال دیدگاه