رنگ بری

سفیدی خمیر کاغذ بر حسب توانایی آن در بازتابانی نور تک رنگ در مقایسه با یک استاندارد (معمولا اکسید منیزیم) سنجیده می شود. در خمیرهای رنگ بری نشده گستره وسیعی از روشنی دیده می شود و خمیر سولفیت بیشترین روشنی را دارد در حالی که خمیر کرافت، سودا و نیمه شیمیایی کاملا تیره رنگ هستند. سلولز و همی سلولزها در اصل سفید هستند و سهمی در رنگ خمیر ندارند و عموماً عقیده بر این است که عامل رنگین بودن خمیر، گروه های رنگ ساز لیگنین است.

در رنگ بری شیمیایی از خمیر از دو روش استفاده می شود. در یک روش، برای از بین بردن گروه های رنگ ساز، در لیگنین ، بدون از بین بردن خود لیگنین، از مواد شیمیایی گزیننده استفاده می شود و در روش دیگر، لیگنین را از خمیر خارج می کنند. در روش اول، حداکثر روشنی 70 تا 80 درصد به دست می آید و سفیدی به دست آمده دائمی نیست. اما در روش دوم از مواد اکسیدکننده نظیر کلر، پراکسید هیدروژن، اوزون و دی تیونیت سدیم یا سایر مواد اکسیدکننده استفاده می شود که روشنی بسیار بالا به دست می آید و رنگبری دائمی است.

در اینجا، با توجه به حجم وسیسع اطلاعات مربوط به رنگ بری کامل و نیمه رنگ بری از شرح بیشتر خودداری می گردد. پس از پخش خمیر آماده شده در آب و پالایش مجدد الیاف سلولزی، الیاف روی توری ماشین کاغذ ریخته شده و پس از طی عملیات پرس و خشک شدن، کاغذ به دور ریل پیچیده می شود. گاه لازم است به منظور مقاوم ساختن کاغذ در برابر نفوذ آب و محلول های آبی، آهاردهی انجام شود. با این عملیات، ویژگی های دیگر سطح کاغذ نیز بهبود می یابد و برخی از خواص فیزیکی کاغذ بهتر می شود. آهاردهی به دو روش درونی و بیرونی انجام می شود. برای آهاردهی درونی از کلوفون (روزین) یا سایر مواد شیمیایی استفاده می شود تا نفوذ آب از طریق تغییر زاویه تماس کاهش یابد. برای آهاردهی بیرونی (سطحی) معمولا از ذرات نشاسته استفاده می شود تا نقاط خالی و حفره های روی ورقه را پر کنند. با این عمل شعاع حفره ها کوچک شده و در نتیجه از سرعت نفود آب در ورقه کاسته می شود.

مشاهده این مطلب  قیمت کاغذ به بندی ۲۶۰ هزار تومان رسید

مزایا و معایت آهاردهی سطحی در مقایسه با آهاردهی درونی 

  • مزایا
    • اثر مشخص تر، کنترل بهتر؛
    • غیر حساس تر نسبت به تغییر شرایط در عملیات پایانی؛
    • ماندگاری و نگهداری افزودنی ها به میزان  100%؛
    • کاهش رسوبات در عملیات پایانی؛
    • افزایش دوام تسمه های پرس؛
    • بهبود کیفیت کاغذ.
  • معایت
    • سرمایه گذاری بیشتر برای تجهیزات آهارزنی و خشک کن ها؛
    • نیاز به انرژی بیشتر برای خشک کردن کاغذ؛
    • مشکلات فنی احتمالی در پرس آهارزنی.

اندود کردن سطح کاغذ

فناوری رو به پیشرفت چاپ و بسته بندی، نیاز به بهتر ساختن سطح کاغذ را دو چندان کرده است. برای پاسخگویی به این نیازها، سطح بسیاری از کاغذها را با ترکیبات شیمیایی متفاوتی اندود می کنند تا روشنی، صافی، رنگ، چاپ پذیری و درخشندگی آن بهبود می یابد. اندود کردن را می توان در ماشین کاغذ یا خارج از آن انجام داد. معمولا اندود کردن به میزان اندک را در ماشین انجام می دهند. در حالی که اندودهای سنگین در بیرون ماشین انجام می شود. از لحاظ فنی، آغشته کردن سطح کاغذ با هر ماده و به هر صورت را اندود کردن می نامیم. اما در کاربردهای جدید، پوشاندن سطح کاغذ را با یک لایه نازک رنگ دانه معدنی نرم نیز اندود کردن نام دارد.

معمولا کاغذ را قبل از اندود کردن، آهار می دهند تا توانایی پذیرش سطح آن به حد مطلوب برسد. پس از خشک کردن اندود، در صورت نیاز عملیات غلتک زنی یا فوق غلتک زنی انجام می شود تا کاغذی کاملا براق و صاف تولید شود.

انواع کاغذ و مقوای مورد استفاده

انواع بسیار متنوعی از کاغذ و مقوا موجود است که هر یم خواص متفاوتی از خود نشان می دهند. این خواص با توجه به خصوصیات محصول و انتظاراتی که از بسته بندی داریم، تطبیق داده می شوند.

مشاهده این مطلب  عوامل افزایش قیمت کاغذ از نگاه رئیس انجمن واردکنندگان کاغذ و مقوا

قبل از این که به انواع کاغذ، مقوا و مواد مختلف مورد استفاده اشاره شود، ذکر این نکته ضروری است که کوبیدن خمیر، پالایش و سایر مراحل تولید خمیر کاغذ سبب می شود که کاغذهای مختلف با خصوصیات متنوع به دست آید. به عنوان مثال، کاغذ نسبتا مقاوم به چربی با استفاده از همین عملیات قابل حصول می باشد. همچنین با انواع مواد شیمیایی نظیر اسید سولفوریک یا اندود کردن کاغذ با مواد مختلف، می توان انواع متنوعی از کاغذ و مقوا را به دست آورد.

کاغذ صنعتی

یک نام گذاری عمومی برای کلیه کاغذهای مورد استفاده در صنعت است.

کاغذ کرافت

کاغذی است که از خمیر تولیدی به روش کرافت، با حداقل 80 درصد خمیر سولفات تهیه می وشد و از مقاومت کششی بالا برخوردار بوده و در رنگ ای قهوه ای و سفید تولید می شود. این کاغذ قوی و ارزان بوده و برای تهیه کیف، ساک های کاغذی و کیسه های چند لایه، پاکت، نوار چسب کاغذی و محصولات مشابه استفاده می شود. این کاغذها با گرماژ 38 تا 95 گرم بر متر مربع تولید می شود.

کاغذهای روکش صنایع چوبی 

کاغذهای کرافتی که با رزین اشباع می گردند و در صفحات رویه در و کابینت و فیلم های انعطاف پذیر به کار می روند. در این تولید، ماهیت کاغذی از بین می رود.

کاغذهای محافظ

کاغذهای کرافتی که در صنعت فولاد برای حفاظت ورقه های فولادی به کار می روند. این کاغذها باید کاملا تمیز و صاف بوده تا به سطح ورقه های فولادی صدمه ای نرساند.

کاغذهای الکتریکی 

کاغذهایی که بنا به نوع ساخت و مورد استفاده می توانند در برابر بعضی از خواص الکتریکی از خود عکس العمل نشان دهند. از این نوع کاغذها می توان به کاغذ کابل، کاغذ خازن، کاغذ سیم چین و کاغذ عایق برق اشاره کرد.

مشاهده این مطلب  یک واحد تولیدکننده کاغذ تیشو که از سال گذشته به دلیل مشکلات اقتصادی تعطیل شده بود، به چرخه فعالیت بازگشت و خط تولید آن مجدداً فعال شد.

کاغذ قیر اندود 

به کاغذهایی گفته می شود که یک طرف آن به قیر آغشته یا هر دو طرف از قیر اشباع شده است . در نتیجه نسبت به عبور آب و یا در موارد لزوم نسبت به بخار آب مقاومت می کند. این نوع کاغذها به سه دسته نقسیم می شوند:

    • کاغذ غیر قابل نفوذ به آب که شامل دو لایه کاغذ کرافت قیر اندود شده باشد؛
    • کاغذهای غیر قابل نفوذ به آب که شامل دو لایه کاغذ کرافت قیر اندود شده است که با الیاف کنف و یا پنبه که طول الیاف آن ها 25 تا 30 میلی متر باشد، تقویت شده است؛
    • کاغذهای غیر قابل نفوذ به آب که شامل یک لایه پارچه زبر و یک لایه کاغذ کرافت قیر اندود شده باشد.
624بازدید

ارسال دیدگاه