بعد از مدت طولانی التهاب در بازار کاغذ، برخی از تمهیدات اندیشیده شده در این باره، گویا به ثمر نشسته و این روزها، آرامش در بازار کاغذ به چشم میخورد ؛ هرچند که برخی از ناشران به واسطه نزدیکی به پایان سال و البته انتخابات مجلس شورای اسلامی، کم و بیش نگرانی هایی برای کمبود احتمالی در این پروسه زمانی دارند.
با توزیع کاغذ دولتی میان ناشران متقاضی، آرامش بازار کاغذ نشر در ماه های اخیر حفظ شده ، روند کاهشی قیمتها ادامه دارد و سامانه توزیع کاغذ هم برای تسهیل فرآیند به سامانه اداره کتاب متصل شده است.
پس از نشست خبری معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره موضوع کاغذ، سامانه اطلاع رسانی کاغذ که توسط نمایندگانی از اتحادیه تعاونی ناشران ایران (آشنا)، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران فعالیت میکند در خبری تازه اعلام کرد این سامانه به سامانه اداره کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی متصل شده است.بر اساس این اطلاعیه، سامانه توزیع کاغذ و زینک بهصورت آنلاین بهجز در استانهای گیلان، همدان، کرمان، خوزستان، آذربایجان شرقی، یزد، فارس، خراسان رضوی، اصفهان و قم با بانک اطلاعاتی اداره کتاب وزارت ارشاد و فرهنگ اسلامی مرتبط شده و از این پس، هنگام ثبت اطلاعات توسط متقاضیان تنها ارائه شماره مجوز قبل از چاپ لازم است.
بر اساس آنچه این سامانه اعلام کرده، ناشران باید شماره مجوز قبل از چاپ برای چاپ اول و برای چاپهای بعدی، شماره پیگیری برگه اعلام وصول چاپ قبلی را وارد کنند. همچنین در مورد اطلاعات سامانه جدید شماره پیگیری برای مجوز پیش از چاپ و اعلام وصول مورد استفاده قرار میگیرد. این سامانه همچنین آخرین فهرست متقاضیان دریافت کاغذ را نیز منتشر کرده که براساس آن ۳۲۱ پرونده تقاضا برای دریافت کاغذ در جلسه چهارم دی ماه سال جاری بررسی و پاسخگویی شده است.
البته چندیپیش در نشستی خبری که درباره عملکرد این سامانه در محل اتحادیه تعاونی ناشران ایران برگزار شده بود، مهدی اسماعیلیراد مدیرعامل این تعاونی در سخنانی اظهارکرده بود: از زمان شکلگیری کارگروه یعنی از از ۵ آبان سال ۹۷ تا ۱۷ تیر ماه سال ۹۸ پیش از شکلگیری کارگروه تخصصی ۱۹۰۵ ناشر درخواست دریافت کاغذ دولتی ثبت کردهاند که تناژ آن به کیلوگرم معادل 20میلیون و590هزار و932 بوده است. پس از آن، یعنی از زمان شکلگیری کارگروه در۱۸ تیرماه ۹۸ تا دوم دی ماه سال جاری، ۳۹۶۶ ناشران تقاضای کاغذ داشته اند و برای آنها فاکتور صادر شده است. در مجموع آمار توزیع کاغذ، از زمان تشکیل کارگروه کاغذ وزارت ارشاد بیش از30میلیون ( ۳۰۲۹۲۴۹۴) کیلوگرم بوده است.
همزمان با اقدامات اینکارگروه در توزیع کاغذ دولتی آخرین جداول منتشر شده کارگروه کاغذ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز از ترخیص بیش از ۱۰ هزار تن کاغذ چاپ و تحریر و بالک از ابتدای سال جاری در گمرکات کشور خبر داده است. بر اساس آمارهای منتشر شده این کارگروه، ازمجموع بیش از ۲۳ هزار تن کاغذ ترخیص شده در این کارگروه در سال جاری، بیش از ۱۰ هزار تن کاغذ تحریر و باقی نیز کاغذ روزنامه و نیز LWC بوده است.
با نگاهی به قیمت کاغذ در بازار کاملا مشهود است این این روند کماکان روند نزولی خود را در سال جاری حفظ کرده است.براساس اطلاعات موجود، قیمت انواع کاغذهای بالکی و تحریری در ماه جاری روند نزولی داشتهاند و در حال حاضر میانگین قیمت کاغذ بالکی ۲۲۳ هزار تومان برای هر بند و میانگین قیمت کاغذ تحریر برای هر بند (۷۰ و ۸۰ گرمی) نیز ۲۸۸ هزار تومان اعلام شده است.
اختصاص یکهشتادم ارز کاغذ به واردات زینک بلامانع است
البته بازار نشر به غیر از کاغذ با مشکلات زینک هم روبه رو بوده که البته بخشی از آن حل و راهکارهایی هم برای حل مابقی مشکلات در نظر گرفته شده که در این باره چندی پیش مدیرعامل تعاونی لیتوگرافان در گفت وگو با میزان اظهارکرده بود: زینک برای چاپ روزنامهها و مطبوعات مدتی است که کاملا پایان یافته و خاتمه این کالای کاربردی در حوزه نشر و خصوصا مطبوعات زمینه ساز مشکلاتی برای این حوزه بوده و عواقب آن افزایش قیمت زینک در بازار و در برخی موارد ایجاد بازار سیاه برای مصرفکنندگان است.
غلامرضا شجاع به پیشنهاد دست اندرکاران و فعالان حوزه زینک برای جلوگیری از مشکلات به وجود آمده در حوزه این کالای استراتژیک اشاره و تاکید کرده بود: تعاونی لیتوگراف و برخی فعالان همچنین مصرفکنندگان زینک طی رایزنی و گفتوگوها بر این اعتقاد مشترک دست یافتند که چنانچه تسهیلاتی در غالب سهمیهای کوچکی از ارز دولتی کاغذ را به زینک اختصاص بدهند نه تنها ضربهای به بازار کاغذ وارد نمیشود بلکه زینک با قیمت مناسب به عنوان یک کالای اولیه در اختیار مصرفکنندگان قرار میگیرد.
شجاع درخصوص جلسه مجلس شورای اسلامی به منظور بررسی اختصاص ارز دولتی به کاغذ هم گفته بود: بنابر گفته نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در جلسهای که مدتی پیش پیرامون رسیدگی به وضعیت کاغذ و اختصاص ارز دولتی به این کالا تشکیل شد، ظاهرا هیچگونه تاکیدی بر اختصاص تسهیلات به واردات کاغذ انجام نشده است. من معتقدم میتوان حدود یک هشتم از این تسهیلات را به واردات زینک اختصاص داد و مشکلات متعددی نشریات را مرتفع کرد.
وی به پروسه واردات زینک اشاره و اظهار کرد: پروسه واردات زینک امروزه افزایش پیدا کرده است؛ در گذشته تنها حدود ۴۵ روز به طول میانجامید، اما اینک زمان ثبت سفارش تا واردات آن حدود ۴ ماه زمان میبرد.
مدیرعامل تعاونی لیتوگرافان همچنین در گفت وگوی دیگر که با تسنیم داشته یادآورشده بود: حسین انتظامی، رئیس کارگروه کاغذ ارشاد، اختصاص یکهشتادم ارز تخصیصی کاغذ به واردات زینک را بلامانع دانسته است.
منبع خبر: مرکز اطلاعات کاغذ ایران